Novi Sad
11.02.2011.
09:02 > 10:35
Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" još nije odobreno poskupljenje.
  • UXON

    24.02.2011 21:07
    Predlog
    Trebalo bi izjedaciti Radosno detinjstvo i privatne verifikovane vrtice sto se tice regresiranja boravka od strane grada a roditeljima ostaviti mogucnost izbora pa da vidis ko kako radi.
  • jel

    14.02.2011 09:18
    to sto Anonimus pise je sve lepo i u FR. dovoljno
    nismo mi toliko bas napredni, ali jelovnik i kod nas visi na vratima vrtica (ponekad jedu ono sto pise na jelovniku), i kod nas bi moglo da bude jedna vaspitacica sa desetoro dece, posto ih ima sigurno dovoljno na birou, ali nema prostora, posto su nam prioriteti poremeceni. jel bitno je prvo da se napravi sto vise crkvi u gradu (u koje svi novokomponovani vernici ulaze samo za velike praznike, a niko im jos nije objasnio kako se u crkvu ulazi), i da su sva groblja kao sa fotografije, okrecene sve zgrade, promenjene sve bandere, sredjen kej po kojem samo penzioneri setaju, jel dece nema...a nije mi nikad bilo jasno da Novi Sad sa toliko strasno niskim natalitetom nema dovoljno mesta u vrticima, i uvek se pitam sta bi bilo da je natalitet normalan ili da je nekim cudom visok, to bi bilo strasno....
  • 12.02.2011 07:08
    Nastavak vrtici u EU FR,da dodam da nije vazno da li ropditelji rade ili ne rade deca imaju ista prava kao i radni roditelji,sa malim grupama dece povecava se bolji rad sa decom i veca zaposlenost vaspitaca, svako selo pa makar ono bilo i sa 1500 stanovnika ima organizovana zabavista,jaslice kao
    u mom ^prehtodnom komentaru, ako zapad Evrope i govori o nekoj "beloj kugi", i o "starosnoj naciji" to nije zbog ne radjanja dece ili loseg standarda, na protiv, ljudi mnogo duze zive, stogodisnjaka ima vise no sto se misli a familije nemaju vise kao nekada po 5,6 klinaca, sada je to svedeno na 2 do 3 deteta..sve placa drzava-poreski obveznik, niko se ne buni jer svi imaju dovoljno za zivot, a ne moze se reci da je FR ili bilo koja druga drzava u EU siromasna i nestabilna, samo imaju pameti u glavama i profi politicare a ne kursadjije
  • 11.02.2011 19:01
    Kada je rec o placanju vrtica u EU, konkretno jug FR mogu reci sledece:roditelji mogu da biraju privatno ili nacionalno-drzavno,potom deca od 1do3god mogu da idu u vrtic od 9h ujutro do 12h i to APSOLUTNO BESPLATNO, ne treba placatati bojice,papir za crtanje, ucila-deca uce osnovno crtanjen linija,imaju igralista,biciklove,trotinete itd,u grupi je od 6 do 9 klinaca a vaspitacica jedna- s tim sto deca sredom imaju slobodan dan kao i vaspitacica, tj ne idu u vrtic,potom postoje jaslice gde deca dolaze za 9h a moze se po decu doci posle rucka u 12h ili po dogovoru sa roditeljima, nije vezano za radno vreme roditelja, sve do 17h, na vratima objekta istaknut je JELOVNIK ZA CELU SEDMICU,od dorucka,uzine,rucka,uzine, s tim sto se ovo placa,cena nije fiksna, jer sve zavisi od finansijskog stanja roditelja, te ima dece ciji roditelji uopste ne placaju,puna cena je 30 evra, grupe su takodje male samo nesto da nasi usvoje od vec uhodanog bilo bi dobro
  • SN

    11.02.2011 16:48
    Regresiranja je bilo i ranije
    Kako naslov kaže, regresiranje troškova boravka deteta u vrtiću je bilo i u prvim godinama dvehiljadite. Lepo ste podneli papirologiju sa svojim primanjima, broju dece koju imate u vrtiću, te vam na osnovu toga razrežu visinu cene koju plaćate, odnosno procenat umanjenja. Ukoliko niste bili zadovoljni, mogli ste da se žalite nadležnoj gradskoj upravi. Naravno da je bilo zloupotreba, posebno kod tih koji voze džipove i imaju po nekoliko stanova. Barem sam se ja dobro osećala, jer sam znala da plaćam vrtić u skladu sa svojim primanjima. Da recimo nisam podnela zahtev za regresiju troškova tokom predviđenog perioda (avgust), morala bih da plaćam punu cenu boravka, koja je onda bila zaista fina i neizdrživa za dve plate.
    E pa u tom smislu želim da kažem da je takva praksa postojala, te da nije novina. Sada ne postoji, ali nije postojala ni za vreme prethodne gradske vlasti. Oni su uveli predškolski vaspitno-obrazovni program u socijalni program. Treba izaći u susret većini roditelja, ali upravo zbog te ideje vaspitačice na svakom roditeljskom sastanku mole za pare. Nije ni njima lako, ali ko ih pita...
  • mr.yes

    11.02.2011 14:05
    Zaposlio prekobrojne,izmislja nova radna mesta kad to njemu i njegovima odgovara.Pre par dana nije bilo hleba u vrticu pa vaspitacice moraju da se same snalaze umesto da direktor radi svoj posao.I ako moze diša da objasni da li se 1700 dinara sa plate skida vaspitacicama za te prekobrojne koje je on zaposlio preko onoga sto grad dotira.Bruka i sramota!
  • jelena

    11.02.2011 13:51
    sva deca imaju isti rezim u vrticu ne vidim zasto bi neko placao vise ili manje...ja ne vozim dzip, radim i imam dvoje dece u vrticu, al svi imaju isto tamo pa sto da se pravi razlika ko koliko placa.i tako se to sve namestalo, zato je i ukinuto, pa su cak ti sa dzipovima imali prosek manji od onih koji nemaju primanja...
    a to donosenje pelena vlaznih maramica krema, toalet papira i ostalo to je vec druga prica....
  • Сремац

    11.02.2011 13:30
    БЕОГРАДСКИ СИСТЕМ БИО НОВОСАДСКИ
    Предлог да се "прихвати београдски систем"је нај реалнији.Наиме београдски је кад год био и новосадски,али га је демократска власт променила САМО ДА НЕБИ БИО БЕОГРАДСКИ.Сада имамо апсурдне ситуације да отац довози дете џипом и плаћа 2600 вртић као и незапослена самохрана мајка која своје дете гура пешке у колицима.Он је добио стан од града,а она је можда подстанар.Васпитачице су склоне да траже влажне марамице,папирне ролне,играчке,прибор за цртање,паре за слике,паре за представе... па све ДО КРЕЧЕЊА УЧИОНИЦА И ПОСТАВЉАЊА КЛИМА УРЕЂАЈА И ПОДНИХ ОБЛОГА.Сви родитељи морају равномерно да учествују и онај са џипом и онај са приватном фирмом и онај са колицима.Дакле господине Самарджићу назовите модел ЧУРУШКИ или ЧЕРЕВИЋКИ,или КОВИЉСКИ али нека свако плати према примањима,јер онај ко има више већ је привилегован јер има више,А АКО МУ СЕ НЕ СВИЂА ИМА ПРИВАТНИХ ВРТИЋА ПО 150-200 ЕВРА МЕСЕЧНО.
  • jelena

    11.02.2011 13:14
    dete ide u vrtic od 2008 ,vec je bila ova prica kako nisu poskupeli od ko zna kad, i tad je poskupeo. tako da nisam bas sigurna da nisu poskupeli od 2005.
    a uostalom moja plata je ista od 2008,pa nemam kome da se zalim, na zalost.
    mada ne razumem zasto se on vezuje za poskupljenje hrane, grejanja.... i tako je radosno detinjstvo svima duzno... kakve onda veze ima sto je dignuta cena svega?
  • damirprc

    11.02.2011 13:05
    lažeš kao pas
    moje dete ide 3 god u vrtić i 2x je poskupeo za to vreme. jednom kad je kretala (2008) i još jednom ali ne mogu da se setim datuma, pretpostavljam 2009. bolje neka smanji rodbinu iz vrbasa i crvenke koju je zaposlio ili neka im iznajmi autobus pošto su troškovi prevoza najveća stavka u firmi. koja hrana, bakrači; deca jedu go grašak i pasulj, mesa ni od korova, pilav liči na supu, od voća samo šta direktoru raste u bašti. kakav ti obraz imaš kao supermenovo odelo jbt
  • mr.No

    11.02.2011 12:17
    promenis posao
    Vrtic od grada dobija 80% cene smestaja dece i ima sasvim dovoljno sredstava za likvidnost a sto je gospodin pozaposljavao prekobrojne je njegov problem. Neka se zaposli u Toplani ili Vodovodu kad je tamo bolje ionako je predugo direktor vrtica. Mozda bi neki novi direktor efikasnije vodio tu ustanovu.
  • roditelj

    11.02.2011 11:02
    no comment
    a ko će meni dati 30 posto na platu da ispratim sva poskupljenja??? ma ovo je garant neka zaje...cija, da nas baš toliko svi zaj...ju nije moguće!!! jel vi to nas terate na ulicu???
  • tNt

    11.02.2011 10:56
    A roditelji...
    ...Hocemo li i mi onda moci da trazimo povecanje plata od min. 30%. I nama je sve poskupelo po 30% plus je i euro otisao gore. Kome mi da se obratimo? Dvoje dece jedna plata koja stoji vec tri godine na istom ili nizem!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna